Q&A

Hur gammal ska man vara för att få vara med?
RS riktar sig till dig som är mellan 15-20 år, men exakt vilken årskurs du måste gå i skiljer sig något mellan kommunerna. Klicka på din kommun för att se vad som gäller i just ditt fall.

Måste man ha en affärsidé för att få delta?
Du behöver inte ha en affärsidé för att ansöka, men det är självklart ingen nackdel om du har en. Börja därför gärna redan idag att fundera på vad du skulle vilja starta för företag om du skulle bli antagen. Men som sagt, har du ingen idé så är det helt lugnt.

Vilka förkunskaper måste man ha för att vara med?
Du behöver inte ha några som helst förkunskaper för att ansökan. Under kickoff-veckan kommer vi att lära dig allt du behöver kunna. Företagande är faktiskt inte så komplicerat som man kan tro.

Kan man ansöka tillsammans med en kompis?
Din ansökan måste vara personlig, och med anledning av det stora antalet ansökningar kan vi tyvärr inte garantera att ni båda blir antagna. Men skriv i din ansökan vem du önskar driva ditt företag med så lovar vi att göra vårt bästa för att ta hänsyn till detta.

Får man söka till vilken kommun man vill?
Du måste vara skriven i den kommun du ansöker till (det hjälper tyvärr inte heller att du pluggar i kommunen). Detta är inget som RS bestämmer över och därför heller inget vi kan göra några undantag från.

Får man söka om man varit med tidigare?
Du är självklart välkommen att ansöka, men vi antar i första hand dem som inte deltagit tidigare.

När och hur får jag veta om jag blivit antagen?
Antagning kommer att göras löpande. Detta innebär att du har större chanser att bli antagen om du ansöker tidigt. Antagningsbesked kommer att skickas ut per e- post, så glöm inte att hålla koll på din mail.

När börjar programmet?
Information om när programmet börjar, och all övrigt praktisk information om programmet, finns under respektive kommun under rubriken ”Kommuner”. Hittar du ingen information där beror det på att det ännu inte är helt bestämt.

Får man ha vilken affärsidé man vill?
Du väljer helt själv vad du vill göra i ditt företag, men det måste vara lagligt, etiskt riktigt och du måste ha behörighet och nödvändiga tillstånd för att bedriva verksamheten. Självklart hjälper vi dig att ta reda på detta om du är osäker. Vi tycker det är minst lika viktigt som du att allt blir rätt.

Får man driva företag med en kompis/ensam?
Om du vill driva ditt företag på egen hand eller tillsammans med en kompis är helt upp till dig, men vår rekommendation är att du hittar en eller flera kompisar att driva ditt företag med.

Kan man ha ett annat sommarjobb parallellt med RS?
Vanligtvis vill inte kommunen att du både deltar i RS och har ett kommunalt feriearbete. Har du däremot ett annat sommarjobb som inte finansieras av kommunen kan det gå att kombineras med RS, beroende på vilka dagar och i vilken omfattning du arbetar på det andra jobbet.

Jag ska resa bort under programmet, går det bra?
Då antalet sökande till RS är betydligt fler än antalet platser är det viktigt att du kan närvara under hela programmet. Ansök därför bara om du vet att du har möjlighet att vara med under alla veckor.

Kan man gå sommarskola samtidigt som man är med i RS?
Nej, varken sommarskola eller extrajobb är att rekommendera parallellt med deltagande i RS. Att driva företag kräver fokus och ditt fulla engagemang.

Får man någon lön?
Som deltagare får du 2 000 kr* i startkapital, och självklart alla de pengar du tjänar in under sommaren. Du är alltså inte garanterad någon lön utöver startkapitalet, men det är ju det som är det roliga med att vara företagare – att det är du själv som avgör hur hårt du vill jobba och därmed hur mycket pengar du vill tjäna.

* Startbidragets storlek skiljer sig åt mellan kommunerna. 

Kostar det något att vara med?
RS™ är helt kostnadsfritt för dig som deltagare. Din plats betalas av din kommun och av företag som tycker det är viktigt att du får en chans att prova på entreprenörskap. Grymt va?