Entreprenörskap som sommarjobb.

RS ger ungdomar mellan 15-18 år möjlighet att starta ett företag och förverkliga en affärsidé som sommarjobb, själv eller tillsammans med en eller flera kompisar. Kanske kan ni starta en webbshop, arrangera en fotbollsturnering eller öppna ett eget sommarcafé? Vi ger dig ca 2 000kr i startbidrag, utbildning och daglig handledning under hela programmet.

Så fungerar det

_img_1953

1/ INSPIRERANDE KICKOFFVECKA.

RS inleds med en intensiv och rolig kickoff-vecka. Här får du:

 • Hitta kompisar att driva företaget med.
  Deltagare i RS har alla en sak gemensamt: de vill ha ett roligt sommarjobb och förverkliga en affärsidé, gärna tillsammans med en glad och trevlig person. Under kickoff-veckan lägger vi därför mycket tid på att ha kul och lära känna varandra, så att alla som vill driva sitt RS-företag med en kompis får möjlighet att göra det.
 • Hjälp att komma på en smart och rolig affärsidé.
  Att komma på en affärsidé kanske låter svårt, men efter ett par dagar på kickoff-veckan kommer du upptäcka att bra affärsidéer finns överallt. Man måste bara lära sig att se dem. Bra affärsidéer är lätta att genomföra, ger intäkter snabbt och kostar inte så mycket att komma igång med. Och så måste de såklart vara riktigt roliga att genomföra.
 • Lära dig grunderna i företagande.
  Företagande består av många olika områden: marknadsföring, försäljning, budgetering m.fl. Allt detta får du lära dig. Dessutom får du öva på det allra viktigaste – att våga ta kontakt med kunder, komma på idéer och att presentera ditt företag för inför grupp. Efter kickoff-veckan ska du helt enkelt kunna allt du behöver kunna för att lyckas med ditt RS-företag.
 • Presentera affärsplanen inför experter i Draknästet.
  Kickoff-veckan avslutas med ett draknäste. Här ska du och dina kompisar presentera er affärsidé och affärsplan för en expertpanel, vanligtvis bestående av politiker och representanter från det lokala näringslivet. De lyssnar noga, ställer kloka frågor och ger er tips och råd för hur ni ska göra för att lyckas riktigt bra med ert RS-företag.
 • Startbidrag om 2000-2500 kr per person.
  För att kunna komma igång med ditt RS-företag får du ett startbidrag, vanligtvis 2000 kr men storleken skiljer sig åt mellan kommunerna. Dessa pengar använder du exempelvis till att köpa in produkter eller trycka upp flyers. Startbidraget och alla pengar du tjänar på ditt RS-företag är din ”lön” och alltså pengar du får behålla efter programmet.

2/ TRE VECKOR EGET FÖRETAGANDE.

Nu börjar det roliga – att förverkliga din affärsidé. Under tre veckor kommer du att sommarjobba som entreprenör och helt enkelt skapa ditt eget sommarjobb. Hur coolt? Du får:

 • Jobba med något du tycker är kul.
  Det finns tusentals affärsidéer du kan välja bland. Du kan arrangera en löpartävling och skänka bort en del av vinsten till välgörenhet. Du kan starta en webbshop. Eller så kan du måla hus, öppna ett sommarcafé eller starta en cykelverkstad. Välj något som du är duktig på eller intresserad av, och där du tror att det finns många kunder som är beredd att betala för din produkt eller tjänst.
 • Vara din egen chef och bestämma själv.
  Den stora fördelen med livet som entreprenör är att du bestämmer allt själv. Du får välja vad du vill jobba med, var och när du vill jobba och hur du ska göra för att nå ditt mål. Men friheten kräver också att du kan ta ansvar, planera noga och jobba hårt. Och för att uppfylla kraven för startbidraget måste du också jobba minst 35 timmar per vecka och göra ditt allra bästa under hela programmet.
 • Bestämma din egen lön.
  Det finns en stor skillnad mellan att vara anställd och företagare: som företagare är du aldrig garanterad någon lön. Det positiva är dock att det inte hellre finns någon gräns för hur mycket du kan tjäna. Allt handlar om hur hårt du arbetar och hur duktig du är som entreprenör. Lite läskigt, men också det som gör företagande så spännande och roligt.
 • En personlig coach som hjälper dig dagligen.
  Med en genomtänkt affärsplan, kunskaper i företagande och ett startbidrag har du perfekta förutsättningar för att lyckas med ditt RS-företag. Det som återstår nu är hårt arbete, och det kan bara du själv bidra med. Men du har en personlig coach vars enda uppgift är att hjälpa dig att nå dina mål, så du behöver aldrig känna dig ensam på resan. Har du viljan och motivationen så ser din coach till att leda dig rätt.
 • Lära dig hur man lyckas som entreprenör.
  Du kommer att upptäcka att jobb inte är något man får utan något man skaffar sig, att jobb finns överallt och att man inte behöver en anställning för tjäna pengar. Vår målsättning är att du efter ditt deltagande i RS ska ha fått en kraftig ökad entreprenöriell förmåga – självförtroende, mod, drivkraft, kreativitet, problemlösningsförmåga, uthållighet m.m. – och ett ökat intresse för företagande.

3/ GEMENSAMMA MARKNADER OCH VECKOTRÄFFAR

Varje vecka samlas alla deltagare för en gemensam marknad och veckoträff. Här ställer alla RS-företag frivilligt ut med sina företag för att marknadsföra sina verksamheter och för att sälja. Efter marknaden samlas alla deltagare, även de som inte ställt ut på marknaden, för en gemensam veckoträff där vi delar med oss av tips och råd, peppar varandra och ser till att ha roligt tillsammans.

uppsala_avslutning-138

4/ AVSLUTNING OCH DIPLOMUTDELNING

RS avslutas på samma sätt som det började – på topp. Vi samlas för att fira att RS är slut och att ni lyckats starta era egna företag och förverkliga er affärsidé som sommarjobb. Dessutom utser vi vinnare i några olika kategorier för att lyfta fram de deltagare som utmärkt sig lite extra. Slutligen får alla deltagare som fullföljt RS och fyllt i utvärderingen ett diplom, och därmed en stor merit att lägga till sin CV.

5/ Ta ditt RS-företag till nästa steg

Vill du driva vidare ditt RS-företag efter programmet som ett extrajobb parallellt med skolan, som UF-företag eller med F-skattsedel? För dig som RS-företagare har vi löst så att du kan göra det – lagligt, utan krångel och med tillgång till personlig handledning. Och det är såklart helt gratis.